Årsager til snorken
Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge
Årsager til snorken

Årsager til snorken

Snorken er et stort problem, idet omkring 60 procent af mænd og 40 procent af kvinder mellem 40 og 65 år, snorker. Snorken kan forekomme alene eller i kombination med en lidelse, der betegnes obstruktiv søvnapnø-syndrom, hvor man har lange perioder uden vejrtrækning og dermed får alt for lidt ilt. Almindelig snorken påvirker ikke helbredet.

Sammentrækning af de øvre luftveje

Årsagen til snorken skal findes i en sammentrækning af de øvre luftveje, som omfatter næsen, munden og svælget. Når tungen slapper af under søvn, synker den tilbage mod bagvæggen i svælget og indsnævrer derved luftpassagen. Det sætter gang i en vibration af den bløde gane og drøblen. Snorken kan også skyldes en smal eller tæt næse, en lang og tyk blød gane, ændringer i næse-svælgrummet, en stor tunge og abnormiterer i de dele af kraniet, som bidrager til at holde luftvejen åben. Det er naturligvis væsentligt, at man bliver undersøgt af en specialist i øre-, næse-, halssygdomme med henblik på afklaring af, hvor lidelsen har sit udgangspunkt. Hos nogle personer kan det skyldes afvigelser i underkæbens udvikling eller underudvikling af såvel underkæben som overkæben.

Overvægt

Snorken forstærkes af overvægt, på grund af fedtaflejringer omkring de øvre luftveje.

Alkohol og sovemedicin

Brug af sovemedicin eller rigeligt indtag af alkohol kan også give snorken, på grund af den dybe afslapning.

Rygning

Man har desuden konstateret, at snorken er dobbelt så hyppigt hos rygere som hos ikke-rygere. Det kan måske forklares ved øget væskeophobning (ødem), i slimhinderne på grund af let irritation fra tobakken og varmen.

Rank
1