Hjælp til snorken
Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge

Behandling af snorken

 

Hold normalvægten

Hvis man er overvægtig, er der god sandsynlighed for at mindske sin snorken ved at tabe sig og holde sig normalvægtig.

Rygestop

Er man ryger, kan et rygestop også hjælpe.

Hvis vægttab og rygestop ikke har hjulpet, så skal man henvende sig til en øre-næse-halslæge og blive undersøgt.

Undgå at ligge på ryggen

Når man ligger på ryggen, falder tungen lettere tilbage i munden, og indsnævrer luftpassagen, hvilket resulterer i snorken. For at forhindre, at man i søvne lægger sig om på ryggen, kan man sy en tennisbold fast på ryggen af nattrøjen.

Iltmaske

Ekstra tilførsel af ilt, som ved søvnapnø, kan også anvendes. Ved behandling med iltmaske, skal man sove med en maske over næsen, som hjælper med at trække vejret ved aktivt at tilføre ilt. Man skal altid udredes på en hospitalsafdeling inden sådan en behandling igangsættes.

Skinner

Skinnebehandling går ud på at holde underkæben i en fremskudt position. Formålet er at holde tungen i et fremskudt leje.

En skinne til at holde underkæben i fremskudt position ses på Fig.1. Hensigten med en skinne er at ændre de øvre luftveje, således at de ikke så let klapper sammen under søvn. Ved skinnebehandlingen øges afstanden mellem tungebasis og bagvæggen i svælget. For de fleste er der en tilvænningsperiode på cirka 14 dage, inden man bliver fortrolig med skinnen. Skinnen kan laves, efter at tandlægen har undersøgt munden og taget aftryk af overkæben og underkæben og kæbernes stilling i forhold til hinanden. De bivirkninger, der kan opstå i forbindelse med brugen af skinnen, er, at enkelte føler stivhed i muskulaturen og smerter i kæbeleddene samt en øget spytsekretion. Der er udviklet skinnetyper, som er ret brugervenlige. Skinnen kan laves af din egen tandlæge.

Korrektion af næsefløjene

Såfremt årsagen til snorken ligger i en smal næse eller er forårsaget af, at næsefløjene klapper sammen ved indånding, kan tandlægen hjælpe ved fremstillingen af et sæt næsefløjsproteser (Fig. 2). Adskillige patienter med såkaldte sammenklappede næsefløje, beretter om, at deres snorken ophører, når næsefløjene bliver korrigerede, enten ved operation eller ved hjælp af næsefløjsproteser.