Kæbebrud
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge

Kæbebrud

Brud på ansigtsknogler i over- og underkæben er sjælden, men sker oftest som følge af trafikulykker, overfald, sportsskader, fald på cykel o.lign.

I Danmark har forekomsten i en årrække varieret mellem 20 – 25 tilfælde pr. 100000 indbyggere. Som følge af tvungen brug af sikkerhedsseler og indførelse af airbag har mønstret ændret sig. Tidligere var der flere svære brud i mellemansigtet. I dag er det hyppigst mindre komplicerede brud på underkæben.

Hvordan behandles kæbebrud?

Behandling foretages på en kæbekirurgisk afdeling. I narkose påsættes skinner på tænderne og herefter samles brud-enderne der fastholdes af små metalplader. (Fig. 3.1.1)
Efter opvågningen er der påsat elastikker mellem skinnerne i overkæben og underkæben, således at der er mulighed for at gabe op. (Fig. 3.1.2). Disse elastikker anvendes som regel i ca. 5 uger, hvorefter skinnerne på tænderne i over- og underkæben fjernes under anvendelse af lokalbedøvelse.

Metalpladerne placeres under tandkødet og bliver oftest der for altid. I sjældne tilfælde dvs. i 5 – 10 % fjernes pladerne fordi de fremkalder betændelse, eller fordi de på børn i fortsat vækst kan hindre et naturligt vækstmønster.

Såfremt det drejer sig om et brud på underkæbens ledhals vil behandlingen ofte bestå i sammenbidsøvelser, gabeøvelser evt. hjulpet af skinner fastsat på tænderne i over- og underkæben, hvor sammenbiddet styres af elastikker mellem tænderne i overkæben og underkæben.

Udskrivelsen fra sygehuset sker som oftest et par dage efter operationen. Kosten vil de første 10 dage være flydende og derefter blød, indtil skinnerne på tænderne er fjernet.

Har man fået tandskader i forbindelse med kæbebruddet, bliver disse behandlet akut på sygehuset, men fortsat behandling foretages hos egen tandlæge.

Hvor længe skal man påregne at væres sygemeldt?

Man skal påregne sygemelding i ca. 6 uger fra operationsdagen. Mod smerter medgives recept på lette smertestillende tabletter.

Det er vigtigt, at man husker at anmelde et kæbetraume til din forsikring - også selvom der ikke umiddelbart kan konstateres tandskader. Skader på tænderne kan vise sig efter flere år.