kost og tænder
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge
Kost og tænder

Kost og tænder

Kosten kan have stor betydning for vores tænders sundhed, og sunde tænder får man ved at holde dem fri for bakteriebelægninger.

Hvornår dannes vores tænder?

Tænderne begynder at blive dannet allerede i 7. til 8. fosteruge under graviditeten og fra fjerde fostermåned sker barnets tanddannelse kontinuerligt. Ved fødslen er det meste af kronerne på fortænderne mineraliseret, hvilket vil sige, at de udvikler sig til hårde, hærdede tænder, som vi kender dem. Efter fødslen begynder de blivende seksårstænder også at mineralisere.

Det er derfor vigtigt, at man som kommende mor allerede tidligt i graviditeten er opmærksom på at indtage den anbefalede mængde mineraler og vitaminer for gravide, da det kan have betydning for fosterets udvikling.

Tænderne vil fortsætte med at udvikle sig og afsluttes med dannelsen af visdomstænderne op til cirka 18 års-alderen, og derfor er det vigtigt, at barnet får de nødvendige vitaminer og mineraler op gennem barndommen.

Hvad skal jeg undgå at spise for at forhindre huller i tænderne?

Fødevarer, der har et højt indhold af sukker, stivelse og syre kan forårsage huller i tænderne, fordi enzymer i spyttet nedbryder stivelsen og omsætter det til syre. Det medfører, at tænderne udsættes for syreangreb og store mængder af plak, der på sigt afkalker og opløser tændernes emalje. Det er derfor en god idé at begrænse søde mellemmåltider, sodavand og læskedrikke og store mængder af frugt, chips og hvidt brød.

 

Gode råd til forebyggelse af huller i tænderne

  • Skær ned for mellemmåltider og drikke, der har et højt indhold af sukker, stivelse eller syre eller skyl munden med vand og børst tænder bagefter.

  • Husk at børste tænder, så bakteriebelægningerne på tænderne bliver fjernet og mængden af syre holdes på et minimum.

  • Brug fluorholdigt tandpasta

  • Skift tandbørste hver tredje måned

  • Snak med tandlægen om brug af tandtråd og evt. små flaskerensere.

Syreskader på tænderne

Tidligere så man næsten kun syreskader på tænderne i forbindelse med mavelidelser og sure opstød samt for yngre mennesker i forbindelse med anoreksi og bulimi. I dag klager flere og flere dog over smerter fra tænderne i forbindelse med indtagelse af kolde og varme fødevarer og drikke. Tandlægerne kan ikke konstatere nogen egentlig sygdom, men der er sket en udvikling mod, at flere og flere oplever følsomme tænder, især over for kold luft. Ved undersøgelser kan man se, at emaljen blandt unge og yngre voksne synes tyndere og er eroderet væk, ligesom tænderne synes lidt mere gullige. Forklaringen på disse syreskader eller erosioner skal ses i lyset af, at mange unge og yngre voksne drikker en stor mængde sukkerholdige drikke.

Er danskvand sundere end sodavand?

Surhedsgraden i læskedrikke er afgørende for, hvor store syreskader de potentielt kan medføre. Cola har en pH-værdi på 2,4, mens danskvand har en pH-værdi på 4-5. Da tændernes emalje bliver påvirket allerede ved en pH-værdi under 5,5, udgør danskvand altså også en potentiel trussel mod tændernes sundhed. Derfor er det altid bedst at indtage almindeligt kildevand eller postevand med neutral pH.

Hvis man skærer tænder eller har kraftigt slid på tænderne i øvrigt, kan omfanget af syreskaderne hurtigt blive endnu større, da tændernes yderste lag allerede er slidt af og tanden derfor er ekstra sårbar. Se Figur 3.

Er tandblegning en god idé?

Tænder, der har været udsat for syreangreb har en tyndere emalje og bliver mere gule, da tandbenet skinner igennem. Det kan give anledning til overvejelser omkring at få bleget tænderne for at få dem mere hvide. En tandblegning vil i tilfælde af syreskader gøre ondt værre, og i sidste ende kan det betyde, at man må kronebehandle alle tænderne for at komme problemerne ti livs.

Hertil kommer at afsyrede tænder får tyndere emalje og bliver mere gule, da tandbenet skinner igennem. Dette kan i stil med moden føre til krav om “blegning” af tænderne for at få dem mere hvide. En procedure, som i den situation vil være en direkte fejlbehandling og gøre ondt værre. I sidste ende kan det betyde at man må kronebehandle alle tænderne for at komme problemerne til livs.

Rank
4