Kæbe af led
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge

Når kæben går af led

En del patienter oplever, at deres kæbe går af led, dvs. bliver siddende i åben stilling, således at de ikke er i stand til selv at lukke tænderne sammen igen.

Hvordan behandles det?

Mange oplever, at kæben går af led, men de er selv i stand til umiddelbart at sætte kæben på plads igen. Sådanne tilfælde kaldes habituelle luksationer og kræver ikke nogen behandling, såfremt der ikke er smerter i forbindelse med udskridningen af leddet.

Oplever man at kæben pludselig går af led, og at man ikke selv kan sætte den på plads, skal man på skadestuen for at have ordnet kæben. Her få patienterne typisk et afslappende middel og herefter lokalbedøvelse omkring det aktuelle led. Derefter bliver kæben presset nedad og bagud, indtil den går på plads i forhold til bruskskiven i kæbeleddet.

Hvor længe skal man have flydende kost?

Bagefter skal patienten have flydende kost i en periode på ca. 8 dage og kæben skal holdes så meget i ro som muligt. For at aflaste kæbeleddet efterfølgende kan man fremstille en refleksfrigørende bidskinne til overkæben, hvilket er ret generende for patienten.

Af denne grund er der udviklet forskellige metoder til at forhindre, at problemerne opstår. Det drejer sig om operative metoder, enten fjernelse af et lille knoglestykke i kæben eller man kan fjerne selve bruskskiven. Enkelte har benyttet en metode, hvor man fjerner et stykke af selve ledhovedet og enkelte har begrænset bevægelsen i leddet ved at lægge et ekstra stykke knogle ind foran ledhovedet.