Tør mund
af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge

Skader efter stråle- behandling

 

En del patienter, som får mundhulekræft eller andre lidelser i hoved og halsområdet, vil få tilbudt strålebehandling. Strålebehandling, der også rammer spytkirtlerne, kan give betydelige gener såvel på huden som i mundhulen.

Mundtørhed

Undervejs i behandlingen vil man opleve stigende grader af mundtørhed, og at spyttet bliver tykt og trådtrækkende. Efterhånden kan munden føles som et sår. Det betyder dels, at det bliver meget vanskeligt både at synke og spise, og dels at man mister smagssansen, så alt efterhånden smager ens.

Den kraftige mundtørhed kan gøre det vanskeligt at rengøre munden tilstrækkeligt. Samtidig har man tilbøjelighed til at fugte munden, ofte med noget sødt, hvilket gør, at der opstår mange huller i tænderne langs tandkødsranden, hvis man ikke er meget opmærksom på at få foretaget omhyggelig hygiejne og penslinger med fluor undervejs i behandlingen. På Fig. 1.8.2 ses voldsom cariesudvikling på grund af strålebehandling. Man kan få gel, spray og sugetabletter, der er specielt udviklet til at afhjælpe generne af mundtørhed.

Infektioner

På grund af nedsættelsen af vævenes modstandskraft kan der opstå infektioner såvel med bakterier som med svampe. Fig. 1.8.1 viser en sådan voldsom mundbetændelse og en svampeinfektion. Der kan også opstå overfladisk betændelse i slimhinderne, såkaldt "mucositis".  Patienterne skal derfor skylle med klorhexidin under hele forløbet.

For at undgå eventuelle betændelsesprocesser i at blusse op undervejs i behandlingen, er det meget vigtigt, at man mindst 14 dage før opstart af strålebehandlingen får fjernet tænder, der er ramt betændelse.

Beskadigelse af tænderne

Undersøgelser har vist, at strålerne også kan give en direkte beskadigelse af tænderne, idet der sker en opløsning på overgangen mellem emaljen og tandbenet. Dette bevirker, at emaljen i nogle tilfælde er lige til at skrælle af.

Hvordan forebygges strålegener? 

Det er vigtigt at få trukket de dårlige tænder ud, inden strålebehandlingens starter, det vil sige, tænder der har rodbetændelser, og som ikke er blevet behandlet. Tænder, som har dybe tandkødslommer, bør også fjernes. Dernæst skal man få foretaget fluorpenslinger hver uge, eventuelt tygge fluortyggegummi og sørge for at holde munden fugtet, enten med kamillete eller en anden kunstig spytvæske. Man kan også skylle munden i almindeligt vand.

Når kræftbehandlingen er afsluttet, vil slimhinderne langsomt vende tilbage til deres normale tilstand. I takt hermed vil det være en god idé at børste tænder med almindelig fluortandpasta om morgenen og så om aftenen børste tænder i en klorhexidinholdig pasta, som kan købes på apoteket. En del patienter med gener fra slimhinderne har glæde af mundskylning med mundskyllevæske, som kan fås i håndkøb – eventuelt skyllevæsker der både indeholder klorhexidin og fluor.

Hvordan er udsigten for fremtiden?

Efter strålebehandlingens afslutning er det vigtigt, at man besøger tandlægen én gang om måneden i starten (1-2 år efter) med henblik på reparation af eventuelt opståede huller samt fluorlakeringer. Der vil i mange tilfælde fortsat være nedsat spytproduktion, og mange vil føle, at munden er tør i flere år efter strålebehandlingen. Det er da vigtigt altid at have en skylleflaske, eventuelt en lille sprayflaske, i lommen med henblik på fugtning af slimhinderne og tænderne. Smagssansen vil i reglen vende tilbage indenfor 1 år.

Såfremt man senere skal have fjernet tænder, er der risiko for udvikling af "osteoradionekrose". Denne lidelse er død knogle, der afstødes. Lidelsen kan være overordentlig pinefuld.

Tilskud til tandbehandling efter kræftbehandling

Efter sundhedslovens §166 kan man få tilskud til behandling af tand- og mundproblemer, der er opstået som følge af strålebehandling eller kemoterapi. Man skal dokumentere diagnosen og strålebehandlingen, og tandlægen skal godtgøre, at der er tale om skader som følge af en kræftbehandling. Hvis dette er opfyldt, kan man visiteres til ordningen i Regionen. Beløbet man selv skal betale reguleres hvert år. Ansøgningen skal indsendes og godkendes i regionen, hvor du bor, og alle former for tandpleje er omfattet.

Læs mere i pjecen tilskud til tandbehandling