Aeldres taender
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge

Ældre og deres tænder

De fleste drømmer om at bevare et sundt og velfungerende tandsæt hele livet (Fig. 1). Flere og flere har da også, ifølge prognoserne, gode muligheder for det. Gode tænder langt op i årene kræver omhyggelig pleje og kan være udfordret af forskellige aldersrelaterede ting.

Nedsat spytsekretion

En ting, der kan have betydning for tændernes sundhed, er, hvor meget spyt man producerer.

Flere undersøgelser har vist at spytsekretionen falder jo ældre man bliver. Derudover får mange ældre medicin, der som bivirkning hæmmer produktionen af spyt (for eksempel beta-blokkere, vanddrivende, beroligende og smertestillende medicin).

Man har fået lavet meget ved tænderne

Har man fået lavet meget ved tænderne, kan det være vanskeligt at vedligeholde dem. Hos ældre er der ofte tale om huller i forbindelse med tidligere restaurering af tænderne, fordi fyldningerne ikke slutter helt til i kanterne længere, samt huller i tændernes rødder, som følge af aldersrelaterede ‘lange tandhalse’, fordi tandkødet har trukket sig tilbage.

Dårlig mundhygiejne

Det ses tit, at det går helt galt med tænderne når hygiejnen forsømmes. Det sker ofte, når en person flytter på plejehjem eller på anden måde bliver ude af stand til selv at varetage den daglige hygiejne af munden og tænderne. Det vigtigste er at huske den daglige mundhygiejne og skylle munden med vand flere gange dagligt.

Hvis man er pårørende til en ældre, kan man hjælpe ved at købe en elektrisk tandbørste og hjælpe med børstningen. Mundskylning med klorhexidingluconat 0,1 % kan også være en god hjælp. Hvis der er aftagelige proteser, skal både proteser og slimhinder renses.

Dårligt tilpassede tandproteser

Helproteser (gebis) skal vedligeholdes, og mangel på vedligeholdelse og tilpasning af proteserne, vil ofte føre til skader på slimhinderne i form af betændelse og tryksår, hvilket ses på Fig. 2. Slimhinden er her kraftigt rød og præget af betændelse. Ligeledes vil dårligt tilpassede proteser kunne føre til udvikling af protesegardiner, som det ses på Fig. 3.

Dårligt tilpassede proteser kan give gnavesår. I nogle tilfælde vil man ikke kunne skelne et gnavesår fra en alvorlig svulst. På Fig. 4 kan man se en svulst, som udgår fra kirtlerne i ganen. Derfor bør alle, der har helproteser, gå til kontrol af slimhinderne og proteserne en gang om året. Et gnavesår kan også se alvorligt ud, som på Fig. 5. I alle tilfælde drejer det sig om simpel vedligeholdelse og tilpasning af proteserne.

Det fugtige, varme miljø, der opstår mellem slimhinden og protesen, kan føre til svampeinfektioner. Symptomerne på svampeinfektion er svien og brænden, som nogle vil opfatte som smerter. Andre vil klage over smagsændringer, rødme og blødning. På Fig. 6 ses en kronisk svampeinfektion i ganen. Som det ses her, kan det også forekomme hos personer, der ikke har protese.

For at finde ud af om der er tale om svamp, kan tandlægen enten foretage podning, skrab eller tage en vævsprøve. Man vil ofte se udsivning af spyt til mundvigene, som også vil være inficeret med svamp (Fig. 7). Desuden vil tungen også ofte blive inficeret med svamp Fig. 8).

Tænderne har betydning for kosten

Dårlige tænder TTkan give problemer med at kunne tygge almindelig mad, hvilket kan få nogle til at spise en ensidig og utilstrækkelig kost. Det vil betyde, at man mister livskvalitet, samt at man kommer i en øget risiko for underernæring.

Vitaminmangel

Hos ældre kan man sommetider se en udtalt jernmangelanæmi, hvilket viser sig ved at tungen bliver glat i overfladen og mister sit papilmønster, som er de små spidser og tappe på oversiden af tungen. Man kan desuden føle lidt snurren i tungespidsen. Det kan dog også skyldes B12-vitaminmangel (perniciøs anæmi).

Helvedesild

Andre problemer, som rammer ældre mennesker, kan være en herpes zoster- eller helvedesild-infektion. Der er i dag gode behandlingsmuligheder af herpes virus-infektioner. Foruden tabletbehandling skal man foretage mundskylning med klorhexidin, hvis mundhulen er ramt. Man skal have blød kost og rigeligt med væske.

Brækket kæbe ved fald

Fald er den hyppigste årsag til kæbebrud hos ældre og især går det ud over underkæbens led. Mens bruddet heler, kan det være en udfordring at sikre en sund kost og tilstrækkeligt af den.

En del ældre, som ikke har brækket kæben, vil desuden opleve at kæben går af led, såkaldte habituelle kæbeluksationer. Desværre er der også tilfælde, hvor kæben går af led uden at de ældre selv vil være i stand til at få kæben på plads, ej heller de pårørende eller plejepersonalet, og man er nødt til at på skadestuen for at få kæben sat på plads. Inden man tager på skadestuen eller opsøger anden behandler, kan lægen ordinere lidt beroligende medicin og selv prøve at få kæben på plads. I værste fald kan det ende med en operation på kæbeleddet.