Gurgle mund
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge

Efter en operation

 

Efter operation i munden skal såret og munden have ro til at hele. Derfor bør du undgå at genere såret med fingre og tunge. Smerter, rødme, misfarvning af huden og hævelse er ganske almindeligt på dette tidspunkt, og i nogle tilfælde kan evnen til at åbne munden højt op være nedsat.

Kost

Af hensyn til blødningsrisiko er det vigtigt at spise blød og lunken kost i perioden efter operationen. Herefter anbefales en gradvis overgang til almindelig kost.

De første 2-3 dage må det gerne være pureret eller blenderkost, herefter mosmad og gradvis mere konsistens i maden.

Smerter

Det er ganske almindeligt, at der opstår smerter og ømhed i munden, når bedøvelsen er aftaget efter operationen. Derfor kan det være en fordel at indtage de første smertestillende tabletter, inden bedøvelsen forsvinder helt.

Smerterne varer som regel i fem til otte dage, og smertestillende medicin er ofte nødvendigt. I langt de fleste tilfælde er håndkøbsmedicin tilstrækkeligt, men der kan ordineret stærkere smertestillende medicin på recept ved henvendelse til lægen.

Blødning

I det første døgn efter indgrebet kan der forekomme en let sivende efterblødning, som dog normalt ikke kræver nogen behandling.

Ofte vil blødningen se værre ud, end den er, fordi blodet blandet sig med spyttet, og det er vigtigt, at man ikke skyller munden for ofte, da såret i munden har brug for ro.

Opstår der alligevel en kraftig blødning, kan du som regel selv standse det ved at lægge 2-3 stykker af den udleverede gaze på såret. Bid hårdt omkring gazen eller pres det mod såret med din finger i 30 minutter. Om nødvendigt gentages denne behandling et par gange.

Hvis blødningen ikke standser kort herefter, bør man kontakte tandklinikken, hvorpå operationen er blevet foretaget. Opstår blødningen uden for tandklinikkens åbningstid, kan man kontakte skadestuen, hvor vagthavende tandlæge vi blive tilkaldt.

Hævelse

Det er almindeligt, at der opstår hævelse som reaktion på det kirurgiske indgreb, ligesom der til tider kan være vanskeligheder med at åbne munden højt op i en uges tid efter operationen.

Hævelsen aftager sædvanligvis gradvist efter to til tre dage. I tilfælde af at hævelsen pludselig tiltager, bær man kontakte lægen, da det kan være tegn på en begyndende infektion.

Mundhygiejne

Børst tænder som sædvanligt morgen og aften, dog ikke i det opererede område. Af hensyn til såret skal du fortsætte mundskylningen med klorhexidin 0,1 % mindst en uge efter operationen, men vær opmærksom på at tandpasta ophæver virkningen af klorhexidin. Derfor skal der gerne være 60 minutter mellem tandbørstning og skylning med klorhexidin.

Alkohol og rygning

Rygning har en negativ effekt på sårets helingsevne, og derfor tilrådes det at minimere rygningen i de første dage efter operationen. Alkohol forsinker ligeledes sårhelingen, så derfor bør man også undgå alkohol de første døgn efter operationen.