Dårlig ånde
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge
Dårlig ånde

Dårlig ånde

Dårlig ånde kaldes i fagsprog for foetor ex ore eller halitosis. Den dårlige ånde kan være meget generende og gøre, at man har svært ved at være sammen med andre mennesker.

Hvorfor får man dårlig ånde?

Der kan være mange årsager til dårlig ånde, men oftest stammer problemet fra tænderne, tandkødet og tungens overflade. 

Dårlig mundhygiejne (Fig. 7.1.1), mange ubehandlede huller i tænderne (cariesangreb) kombineret med voldsom ophobning af tandsten og plak er langt den hyppigste årsag til dårlig ånde. Plak og tandsten dannes også på proteser (Fig. 7.1.2). Bakterierne nedbryder madresterne og danner de ildelugtende gasser.

Dybe tandkødslommer (paradentose) omkring tænderne kan ligeledes føre til ophobning af bakteriebelægninger, som giver dårlig ånde. Endelig kan dårligt passende proteser give anledning til overvækst af slimhinde under og omkring protesen, såkaldte hyperplasier, som er meget furede i overfladen, og derfor skaber grobund for bakteriernes vækst og udvikling af ildelugtende gasser (Fig. 7.1.3).

Den dårlige ånde kan også skyldes betændelsesprocesser fra svulster eller cyster i mundhulen, og der kan være tale om fistler (rørformet hulrum), eventuelt til kæbehulen, hvor væske står i bunden af kæbehulen og rådner og udsender dårlige lugte. 

Tungens overflade kan være meget furet, og der kan ophobes bakterier i bunden af furerne, som kan give dårlig lugt (Fig. 7.1.4). Tungens overflade kan også være belagt med bakterie- og madrester eller eventuelt være angrebet af en svampeinfektion (Fig. 7.1.5).

Hvordan behandles dårlig ånde?

Der er fem vigtige punkter, når det gælder behandling af dårlig ånde.

  1. Grundig tandrensning hos tandlægen.

  2. Instruktion i hvordan man holder tænder, proteser og tandkød rent.

  3. Er der belægninger på tungen, kan man børste tungens overside med en blød tandbørste dyppet i 1% brintoverilte.

  4. Øgning af spytsekretionen i munden, som man kan opnå ved at spise sukkerfri pasteller (gerne syrlige) eller ved at tygge sukkerfrit tyggegummi.

  5. Eventuelle sprækker (krypter) i slimhinden skal findes, og årsagen afdækkes og behandles.

Hvis den dårlige ånde skyldes dannelse af svovlbrinteforbindelser i munden, kan zinktabletter også have en effekt. 

Skyllemidler 

Mundskyllevæsker anbefales kun til kortvarig brug. Til desinfektion af munden og halsen kan anvendes Klorhexidinglukonat 0,1% tre gange dagligt eller brintoverilte 1% tre gange dagligt. Begge dele kan anvendes som skyllemiddel eller det kan anvendes på tandbørsten. Længere tids brug af klorhexidin kan give en ret kraftig misfarvning af tænderne og tungens overside (Fig. 7.1.6).

 

Andre årsager

Hvis man trods fine forhold i mundhulen, i tænderne og slimhinden fortsat har problemet, kan en øre-næse-halslæge eventuelt kontrollere bihulerne og næsen og området bag ved næsen. Af og til kan årsagen være de såkaldte ’mandelpropper’, som nemt kan fjernes af øre-næse-halslægen.

Dårlig ånde kan også skyldes underliggende sygdomme som diabetes og problemer med fordøjelsen, så hvis tandlægen ikke kan afhjælpe, må man videre i udredningen og tale med sin praktiserende læge eller en specialist i mave-tarmsygdomme.  

Rank
3