Følsomme tandhalse
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge
Følsomme tandhalse

Følsomme tandhalse

Symptomerne på følsomme tandhalse er kortvarige, skarpe og jagende smerter eller isninger i tænder, som opstår, når man børster tænder, indånder kold luft eller indtager kolde, varme eller sure drikke. Nogle mennesker har kun meget milde smerter i kortere perioder, mens andre har meget kraftige og længerevarende smerter.

 

Hvorfor får man følsomme tandhalse?

Normalt starter tandkødet, hvor tandens emalje slutter. Hvis man børstet sine tænder på en uhensigtsmæssig måde, kan tandkødet imidlertid trække sig tilbage, hvorved tandroden blottes (Fig. 4.4.1). Tandroden er kun dækket af et ganske tyndt lag cement, som hurtigt slides af. Dermed fremstår overfladen blottet med mange åbne porer, og disse åbne kanaler gør, at tandens nerve registrerer alt, hvad der foregår i form af en smerteimpuls.

Hvilken behandling er bedst for ømme tandhalse?

Den almindeligste behandling er en lokal påvirkning med fluor enten som fluorpenslinger eller som fluorlak. Specielt det sidste har vist sig overordentlig effektivt. Behandlingerne skal gentages ved de halvårlige eftersyn hos tandlægen.

Mange mennesker vil opleve tænderne særligt følsomme umiddelbart efter en grundig tandrensning. Normalt vil dette vare nogle dage. Såfremt det er et problem, kan tandlægen afslutte behandlingen med en fluorlakering af tandhalsene. Soft-laser har også været anvendt med nogen succes i behandlingen af de ømme tandhalse.

Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at man børster sin tænder omhyggeligt med en blød børste og et ikke særlig slibende middel i tandpastaen. Se eventuelt efter tandpastatyper, der er særligt udviklet til at give beskyttelse mod blottede tandhalse.

Hvilken behandling findes til alvorlige tilfælde af følsomme tandhalse?

I de alvorligste tilfælde kan man få lagt en plastfyldning på det smertefulde område. Endelig kan man overveje at foretage kirurgisk tilbageflytning af det tandkød, som har trukket sig tilbage, men man skal samtidig lave en knogleregeneration, da behandlingen ellers vil mislykkes. Såfremt al behandling er nytteløs og de alternative diagnoser er udelukket, kan det - såfremt man fortsat er stærkt plaget af smerterne - blive nødvendigt at få udført en rodbehandling.

Hvad kan man selv gøre?

Tal med din tandlæge om problemet, og vælg din daglige tandpasta med omhu. Hvis man plejer at indtage meget sure fødeemner i dagens løb, som for eksempel juice, cola, rødvin og hvidvin, er det en god idé at sætte sit forbrug ned.

 

Rank
3