tandkødsbetændelse
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge
Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse (Fig. 2.1.1) er ofte en langvarig, men relativ fredelig sygdom. Hvis betændelsen ikke behandles, kan den dog videreudvikle sig til paradentose.

Hvorfor får man tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en infektionssygdom, der opstår, fordi bakterier fra mundhulen har siddet fast på tandoverfladerne i tilstrækkelig lang tid til at formere sig. Disse bakterier organiserer sig til en sammenhængende hinde af bakteriebelægninger, som kaldes plak (Fig. 2.1.2). Plak-bakterier producerer affaldsstoffer og/eller giftstoffer, som irriterer tandkødet, hvilket fører til tandkødsbetændelse samt en gradvis nedbrydning af tændernes støttevæv, som i sidste ende kan føre til paradentose. Plak kan forkalke til en hård tandbelægning, som kaldes tandsten. Tandstenens overflade er ru og altid dækket af plak.
Tandkødsbetændelse opstår på grund af dårlig eller mangelfuld mundhygiejne.

Hvad er symptomerne på tandkødsbetændelse?

Tandkødet bliver ømt, hævet og rødt og bløder ved let berøring. Mange vil også opleve dårlig ånde.

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse kan behandles ved at fjerne tandplakken, som er årsagen til sygdommen (Fig. 2.1.2). Tandplakken forsvinder, hvis man dagligt er omhyggelig med tandbørstning og bruger tandstikkere, tandtråd eller ’mini-flaskerensere’ til munden. Er der dannet tandsten, skal den fjernes af tandlægen/tandplejeren ved hjælp af tandrensning. På den måde kan tandkødet blive sundt igen og undgå at tage varig skade.

Hvad kan man selv gøre?

Af tandlægen/tandplejeren kan man blive vejledt i at bruge den rigtige tandbørste og den korrekte tandbørstningsteknik. Desuden er det vigtigt, at man lære at anvende de øvrige hjælpemidler, som for eksempel tandstikkere og tandtråd, som er nødvendige for at holde tænder og tandkød rent, så tandkødsbetændelsen ikke opstår igen. Hvis der er voldsom betændelse, kan man bruge en bakteriedræbende skyllevæske i et kortere stykke tid.

Rank
2