fakta om tænder
Af Sebastian Lehmann Bastian, specialtandlæge
Content Sub title

Fakta om tænder

Den første tand kommer i reglen i 6 mdr. alderen. Allerede på det tidspunkt skal børnene tilvænnes tandbørsten. Det gælder stadig at ”der går ikke hul i en ren tand”. Forældrene har jo det fulde ansvar indtil børnene begynder i den kommunale tandpleje. Man skal hjælpe/tjekke børns tandbørstning helt til 10 års alderen.

Alle 20 mælketænder er fremme i munden omkring 30 mdr. alderen. Undlad saft i sutteflasken og undlad sukker på sutten. Skift til ny blød tandbørste hver 3. måned. Det er en rigtig god ting at indføre gode tandvaner som skal fastholdes – også selv om barnet måske ikke har lyst eller tålmodighed til det i hverdagen.

Hvor mange tænder får man?

I 5 års alderen begynder tandskiftet og de 28 blivende tænder er fremme i 12 års alderen. Visdomstænderne kommer helt bagtil i hver kvadrant, 4 i alt og de kan begynde at bryde frem i 16 års alderen men hyppigst mellem 18-25 år. Det er meget varieret hvor mange visdomstænder der kommer, nogle får ingen andre 1,2 eller 3 og nogle får alle 4. Får man alle sine blivende tænder kan man ende med 32.

Udvikling af tandhygiejne

Udviklingen i gennem de sidste 250 år har haft stor betydning for at man kan bevare et pænt udseende og en god funktion. Man er blevet mere og mere klar over tændernes og kostens betydning for det generelle helbred samt livskvaliteten.

Industrielt fremstillede tandbørster, udvikling af fluortandpasta, platfyldninger og ikke mindst opfindelsen af titanium implantater har gjort en kæmpeforskel, når man taler om betydelige sundhedsbevarende fremskridt.

En del mennesker vil - trods gode tandvaner - alligevel i løbet af livet opleve problemer med tænder, mund og kæbe