Smerte i ansigtsmuskler
Af Henning Lehmann Bastian, specialtandlæge
Content Sub title

Smerter i ansigtsmuskler

 

Smerter i ansigtsmuskler kan skyldes mange ting og skal vurderes sammen med øvrige symptomer. Mange patienter oplever at få tindingesmerter og mindre hævelser i ansigtet. Enkelte får større kosmetisk generende hævelser ved kæbevinklen enten i den ene eller i begge sider.

Tindingehovedpine vil ofte bringe patienten til læge eller tandlæge på grund af smerterne. Det er vigtigt at få lavet en grundig udredning, idet der kan være tale om andre årsager til smerten. Såfremt tindingehovedpinen er kronisk, skal man også tale med sin læge om at ændre på det, som er årsag til at man udviser den muskulære stress og uro. Hævelsen ved kæbevinklen vil ofte, især når den er ensidig, få patienten til at søge læge, idet den kan forveksles med en tumor. Det er vigtigt for patienten at vide hvad det drejer sig om, så er det lettere at leve med det!

Hvordan behandles smerter i ansigtsmusklerne?

De akutte tilfælde af spændingshovedpine i tindingeregionen kan behandles med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin, massage og evt, varmeterapi fra infrarød varmelampe. Hvis tilstanden bliver kronisk kan tandlægen fremstille en bideskinne til aflastning af muskulaturen.

Den hævede muskel ved kæbevinklen er meget kosmetisk generende, men kræver ikke behandling. Alligevel er der en del patienter, som ønsker det behandlet. Man kan tilbyde injektion med Botulinumtoxin , som pacificerer muskelaktiviteten og bevirker udtynding af musklen. Tidligere lavede man en kirurgisk udtynding af muskel.