Ny undersøgelse: Dine tænder påvirker resten af dit helbred

 

Halvdelen af danskerne ved ikke, at sunde tænder kan have betydning for resten af kroppen, og at tænder og mund kan være afgørende for, hvordan kroniske livsstilssygdomme udvikler sig. Det viser en ny undersøgelse.

Mens de fleste ved, at jævnlige besøg hos tandlægen er afgørende for at holde tænderne hvide og fri for huller, er langt færre klar over, at sunde tænder også er vigtige for bl.a. at undgå forværring af kroniske livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Op mod halvdelen af danskerne – 49 procent - kender ikke til den direkte sammenhæng mellem sunde tænder og et godt helbred. Det viser en ny Voxmeter-undersøgelse foretaget for Tandlægeforeningen.

- Diabetes og hjerte-kar-sygdomme er alvorlige kroniske sygdomme, som kan koste dyrt for patienternes helbred og sundhedssystemet generelt. Derfor er det afgørende, at danskerne ved, at de kan søge råd og hjælp hos tandplejen – og hvordan de kan hjælpe sig selv til en bedre tandsundhed, siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Ifølge undersøgelsen mener 9 ud af 10, at sunde og hvide tænder giver dem øget livskvalitet. Alligevel ved halvdelen af befolkningen altså ikke, at forværring af alvorlige kroniske livsstilssygdomme kan undgås ved at have tjek på tænderne.