Aftøs stomatitis

Definition:
Recidiverende sårdannelse i mundslimhinden. Kendt under flere andre navne, som f.eks.: recidiverende after, stomatitis aphtosa recidivans , blister eller blegner. Forekommer hos 10-30 %  af befolkningen. 
 
Årsag:
Årsagen kendes ikke. Man fokuserer på tre årsagsgrupper: 1) primær immunodysregulation, 2) kompromitteret slimhindebarriere og 3) forøget antigeneksponering.
 
Med hensyn til det første finder man øget forekomst af Minor typen ved visse generelle sygdomme som Behcets syndrom, Crohns sygdom, cyklisk neutropeni og AIDS. Endvidere er der en tendens til at Minor typen optræder hyppigere i nogle familier. Stress, som menes at påvirke immunsystemet, har vist sig at være direkte korreleret til udbrud i visse grupper.
 
Angående slimhindebarrieren ved man, at Minor typen kun optræder på ikke-keratiniserede slimhinder. Ved reduktion af barrieren, f.eks på grund af fejl-/underernæring ses øget forekomst af Minor typen. Hvis der derimod, på grund af rygning, opstår en reaktiv forhorning af normalt non-keratiniseret slimhinde, ses færre udbrud af Minor typen.
 
Vedrørende eksponering for antigener er talrige undersøgt, men der er ingen entydighed. Dog synes flere vira og bakterier (herpes simplex, varicel/zoster og cytomegalovirus samt visse streptokokker) at kunne initiere en immunmedieret cytotoxisk destruktion af slimhinden.
 
Symptomer:
Recidiverende sår på mundslimhinden. Lidelsen starter med kløe i området efterfuldt af smertefulde sårdannelser, som kommer flere steder og med varierende intervaller.Smerterne er værst ved Major –typen. Hæmmer fødeindtagelsen. Der er sjældent feber.
 
Klinik:
Den findes i tre kliniske variationer:

 
1) minor type , udgør 80%. Fig.4a, b.

 
2) major type eller (stomatitis aphtosa recurrens cicatricicans), og udgør 10%. Fig.4c, d.
 
3) herpetiforme type,udgør 10%. Fig.4e.
 
Minor viser sig klinisk som grågul, fibrinbelagt ulceration med en rød rand (halo) i omgivende slimhinde. Læsionerne er runde eller ovale og måler typisk mellem 3 til 10 mm. Optræder på ikke-keratiniseret slimhinde hyppigst i kinder, læber, tunge, mundbund og bløde gane. Tilstanden varer fire til 10 dage. Hyppighed og antal af udbrud er meget varierende.
”Major” har principielt samme kliniske udseende som ”minor”, men læsionerne er færre, større og dybere og går ofte helt ned til muskellaget. Sårene står i 3-6 uger.” Major” danner arvæv i slimhinden efter heling.
Den herpetiforme type præsenterer sig med multiple, små læsioner, der måler 1-3mm. Det kliniske billede har således en lighed med den primære herpes simplex virus infektion (se dette), hvorfor man lidt forvirrende har givet den navnet, den herpetiforme type. Ulcerationerne heler i løbet af 7 til 10 dage, men der er hyppige recidiver.
Det histologiske billede er ukarakteristisk. Diagnosen stilles derfor på klinikken. Hyppigst hos ikke rygere.
 
Behandling:
 
Der findes  ingen kausal terapi, men flere behandlingsformer kan afkorte og dulme udbruddene.
 
1) Antiinflammatoriske midler: Kenalog mundsalve x 3 dagl. Fremmer helingen og dækker det åbne sår. En mere intens behandling kan opnås ved en okklusionsbehandling, hvor en mere potent steroidgel (f.eks. Synalar gel) påsmøres og dækkes af Kenalog mundsalven, som klæber sig til slimhinden. Ved Major har nogle behandlere haft effekt med intralæsional injektion af steroid.
 
2) Skylning med benzydamin  opl. 0,15% (Andolex) kan reducere smerten.
 
3) Antibakteriel behandling: klorhexidin 0,1%, 1-2 minutter x 2 daglig, eller Tetracyclin kapsel 250 mg, opløses i et glas vand, skylning x 4 daglig
 
4) Smertebehandling: Pensling med overfladeanalgeserende salve, f.eks Installagel (klorhexidin og lidokain). Pensles 3-5 x daglig
 
5) Tiltag, der synes at forebygge/minimere udbrud: a) Zendium tandpasta, b) Longovital tabl. x 3 daglig
 
Differentialdiagnoser:
 
Herpetisk gingivostomatitis. Varicella. Karcinom