Gingivitis
Definition:
En inflammatorisk reaktion i gingiva forårsaget af bakterielle belægninger, plak.
 
Årsager:
De bløde bakterielle belægninger på tænderne. Bakterielle toksiner og stofskifteprodukter fører til et inflammatorisk respons i den marginale gingiva. Der er tale om en reversibel tilstand, der kan normaliseres, hvis de bakterielle belægninger fjernes, og forhindres i at genopstå.
Mængden af bakterier afhænger af patientens evne og vilje til at gennemføre en sufficient mundhygiejne. Den gingivale resistens og det immunologiske beredskab er betinget af flere faktorer. Hormonelle forandringer under graviditet, eller ved brug af oral antikonception nedsætter resistensen og giver, alt andet lige, mere gingivitis. Rygning, mundånding, stress, dårlig ernæringstilstand, diabetes mellitus er andre faktorer, der giver mere gingivitis.
 
Symptomer:
Der er få subjektive symptomer, udover at patienten undertiden konstaterer at tandkødet let bløder ved tandbørstning Fig.16.
 
Klinik:
Gingiva er hævet, rødt og blankt med tab af den normale chagrinering, Der er blødning  ved sondering i pocherne.
 
Behandling:
Instrumentel fjernelse af de bakterielle belægninger (tandrensning). I den akutte fase kan man understøtte det med skylning med klorhexidin 0,1% eller børstning med Corsodyl gel. Dernæst instruktion af patienten i hensigtsmæssig mundhygiejne.
 
Differentialdiagnoser:
Herpetisk gingivostomatitis. Leukæmi. Atrofisk lichen planus. Pemfigoid.