Tandlæger skal slå et slag for tandbeskyttelsesskinner.
Tandskader (Fig.1.) er stadig et stort problem både blandt børn og voksne. Prævalensen i den danske befolkning er ca. 30 %.
Årsagerne er forskellige for de forskellige aldersgrupper. Fald og kollision er hyppigst blandt børn og gamle. Teenagere får hyppigst tandskader som følge af sport, især kontaktsportsgrene, men også ved leg med skateboard og rulleskøjter. Senere dominerer skader på grund af trafikuheld inklusive fodgænger og cyklistuheld. Enkelte er rapporteret efter brug af tænderne som arbejdsredskaber, hårdt eller uheldigt bid i et fremmedlegeme.
Der er også rapporteret tandskader efter fald på grund af sygdom f.eks. epilepsi, besvimelse o.a. En tandskade er permanent og vil give varigt mén! Det er forbundet med betydelige økonomiske omkostninger for den enkelte og forsikringsselskaberne, hertil kommer de menneskelige omkostninger og den tidsmæssige faktor.
 
Tandbeskyttelsesskinner under sportsudøvelse.
Tandbeskyttelse under sportsudøvelse blev første gang introduceret i 1913 af den engelske bokser Ted “Kid” Lewis. Hans introduktion af en gummitandbeskytter vakte store protester fra såvel modpartens manager som bokseforbundene.
I dag anvendes tandbeskyttelsesskinner overalt i verden for at beskytte boksernes tænder mod skade. Siden er andre kontaktsportsgrene kommet med, således american football, vandpolo, rugby, basketball, hockey, karate, judo mm. En beskyttelsesskinne skal skiftes hvert 2. år hos udvoksede, og hos børn skal den skiftes 1 gang årligt.
Der findes præformerede skinner på markedet, men disse yder ikke optimal beskyttelse. Den optimale beskyttelsesskinne får man ved, at den laves på et gipsaftryk af individets tænder og således, at materialet er mindst 2 mm tykt, og at den dækker tandområdet fra 6-års tanden til 6-års tanden med en reduceret gane og dækker en del af tandkødet fortil. Skinnens tyggeflade skal desuden indslibes, så den passer til underkæbens tænder (Fig.2.). Skinnen laves i langt de fleste tilfælde til overkæben. Kun i tilfælde af underbid, laves skinnen til underkæben. En korrekt og optimalt fremstillet beskyttelsesskinne vil kræve to tandlægebesøg.
Krav til en tandbeskyttelsesskinne er følgende:
1. Den skal passe nøjagtigt til munden og helst være lavet på en gipsmodel af tænderne.
2. Den skal have tilstrækkelig retention til ikke at løsne sig under sportsudøvelsen.
3. Den skal være behagelig.
4. Må ikke genere det bløde væv.
5. Den skal tillade normalt åndedræt og tale.
6. Skal være uden duft og smag.
7. Skal være lavet af et inaktivt materiale.
Det er væsentligt, at beskyttelsesskinnen efter brug rengøres grundigt med almindelig sæbe på en neglebørste. Når skinne ikke anvendes, skal den opbevares fugtigt, evt. i en lille boks, hvori der er placeret et stykke fugtigt vat.