Professionelle

Memento

En kvindelig patient har lige skiftet tandlæge og fortæller at hun har en hård hævelse i venstre kind som hun kan fatte om og lokalisere.

Hun har tidligere været hos egen læge som har mistænkt det for at være en spytsten og senere har en lægevikar i samme klinik ment, at det måtte være et fremmedlegeme.
 

Pemfigus og benign slimhindepemfigoid

Hudsygdomme med manifestationer i huden og kroppens slimhinder kan ofte volde differentialdiagnostiske problemer for behandlerne! Her gennemgåes de kliniske manifestationer af Pemfigus og benign slimhindepemfigoid.
 

Åbent sinusløft

Tandtab i molarregionen i overkæben vil ofte resultere i for ringe knoglemængde til brug for isætning af implantater. Ofte drejer det sig om uheldige anatomiske forhold og andre gange om almindelig resorbtion efter tandudtrækning foretaget mange år tidligere.
 

Behandlingsplanlægning ved implantatbehandling

Inden man sætter sit første implantat i en levende patient skal man vurdere om ens klinik overhovedet er gearet til implantologi. Man skal kunne håndtere det sterile set-up som er nødvendigt og man skal have personale der kan håndtere det.
 

Introduktion til implantologien

 I 1960’erne begyndte man så småt i U.S.A at eksperimentere med implantater på lidt mere seriøs basis. Dette førte til at man i 1978 holdt den såkaldte Harvard konference som omhandlede tandimplantater.
 

Er cøliaki noget for tandlæger?

Cøliaki blev opdaget i 1950’erne af en Hollandsk børnelæge som afslørede en relation mellem indtagelse af gluten og visse symptomer. Sygdommen  er en autoimmun lidelse som forekommer hos genetisk følsomme personer. Lidelsen rammer oftest tyndtarmen, hvor det fører til en progredierende affladning af tyndtarmens slimhinde. Man skønner at kun 10% af de der lider af cøliaki er diagnosticeret. Symptomerne er meget diffuse og lidelsen kan være ”stille” i mange år.

Tandbeskytter

Tandlæger skal slå et slag for tandbeskyttelsesskinner.

Kæbeleddet

Hvis man bevæger sig ind mod kæbeleddet, vil man komme gennem cutis og subcutis (Fig. 267.1). I subcutis har man især arteria og vena temporalis at tage hensyn til. Herefter vil man komme ned i kontakt med nervus auricolotemporalis. Nerven forsyner huden på ørerne og i regio temporalis samt kæbeledskapslen og kæbeleddet. Lidt længere nede under øret har vi den lidt dybere beliggende nervus facialis’ hovedgren, som deler sig i sine fem endegrene.

"Gør set selv" - tandlæger

 ”Gør det selv” folket, som bestormer byggemarkederne og som forstyrrer vores morgensøvn i week-end’erne  har også i nogle tilfælde udvist foretagsomhed i det orale gebet. Hvor svært kan det være?

Præmaligne læsioner

Leukoplaki og erytroplaki.

Af specialtandlæge Henning Lehmann Bastian
Redaktør af www.tandogmund.dk/prof
En præmalign læsion er et morfologisk forandret væv, hvori der hyppigere opstår cancer end i det tilsvarende normale væv. I dag vil man sige at en leukoplaki er en potentiel malign læsion.

Voksenortodonti

Der er principielt to måder at rette tænderne på voksne.
Enten med a) aftagelige bøjler eller skinner eller med b) fast apparatur.

Præcancer

Præcancerøs tilstand er en generel tilstand med signifikant øget risiko for cancer. Cancerudviklingen spænder over præcancer, dysplasi, carcinoma in situ og endelig cancer - i denne præsentation beskrives præcancerens manifestationer, risikofaktorer og behandlingsformer rigt illustreret med fotos. Dette tema giver et indblik i hvad du, som professionelt medlem af tandogmund, finder i vores sektion for Online Efteruddannelse.

Tandplejeprognosen og fremtidens tandpleje

I lyset af Sundhedsstyrelsens prognoserapport ”Tandplejeprognose-personale i tandplejen i Danmark 2007-2025”, er det interessant at vurdere fremtidens tandpleje fra en anden synsvinkel end den traditionelle.

 

Benigne tumorer og tumorlignende tilstande i mundslimhinden

Tandlægen har en enestående mulighed for at opdage patologiske tilstande i mundslimhinden i en meget tidlig fase på grund af patienternes regelmæssige tandplejeadfærd. En forudsætning for at få det fulde udbytte af en regelmæssig screening af mundslimhinden er dog at tandlægen og tandplejeren er bekendt med de almindeligste mundslimhindelidelser og patologiske tilstande i mundhulen. I praksis vil det sige en evne til at skelne mellem sundt og patologisk.

Sludder og vrøvl Lone Scocozza

Kommentar til Ekstra Bladets artikel "tandlæger behandler selv klagesager". 
 
http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1398410.ece
 
Lone Saccagossa kender ikke reglerne;

En tandlæge der har en klagesag vil aldrig selv komme til at behandle sagen i de regionale tandlægenævn.
Der er lige dele offentlige repræsentanter og tandlæger i nævnet.

Hudsygdomme med intraorale manifestationer

Lupus erythematosus disseminatus (SLE).

Infektioner i tand, mund og kæbe

I dette kapitel kan du læse mere om infektioner i tand mund og kæbe. 

 

Gingivale lidelser

 Se den seneste billedserie om Gingivale lidelser i power point præsentationen nedenfor. 

Komplikationer ved kirurgisk fjernelse af visdomstænder

 Alle tandlæger har været i den situation at man har fjernet en visdomstand fuldstændig ukompliceret og at patienten har haft et helt uventet og langvarigt kompliceret efterforløb. Mange har ligeledes oplevet intraoperative komplikationer som har bevirket at operationen har taget lang tid eller ikke har kunnet afsluttes.